- Po zakończeniu zbiorów owoców, wykonujemy cięcie drzew owocowych wiśni i czereśni. Czereśnie tniemy umiarkowanie (skracamy wierzchołek i prześwietlamy konary). Wiśnie natomiast tniemy intensywniej (usuwamy gałązki stare, zwisające, rosnące do środka korony i pokładające się na sobie).
- U maliny, po zebraniu owoców, wycinamy pędy które już owocowały. Pędy tegoroczne warto natomiast przywiązać do podpór.
- Wycinamy nieowocujące pędy letnie u winorośli. Pędy owocujące skracamy za 6 - 8 liściem powyżej owocującego grona.
- Po skończonym owocowaniu truskawki ścinamy liście na wysokości około 6 cm nad ziemią. Na glebach mało urodzajnych warto wykonać także nawożenie truskawek. Jeżeli rośliny mają już 4 lata, należy je usunąć i przygotować nowe miejsce pod uprawę truskawek.
- Ten miesiąc jest okresem zwalczania parcha jabłoni i gruszy. Opryski są konieczne gdy gdy lato jest wilgotne. Ze szkodników mogą pojawić się mszyce, bawełnica korówka i przędziorki.
- Zbieramy zioła. Liście oregano, tymianku, szałwii lekarskiej, estragonu, cząbru i mięty zbieramy przed okresem kwitnienia, ponieważ w okresie kwitnienia zioła te tracą swój aromat.
- Lobelia, epimedium, szafranek, pelargonia czy petunia ogrodowa, zakwitną powtórnie, jeżeli będziemy stale usuwać przekwitnięte kwiatostany.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
0 komentarze:
Prześlij komentarz